середу, 12 березня 2014 р.

Життя і творчість О.Уайльда

До уваги учнів 10 В класу! Розпочинаємо літературний марафон "Знайомтесь, Принц Парадокс!" Марафон триватиме з 13 по 19 березня. Мета - в назві, участь - індивідуальна, підсумки - 19 березня, 7 урок, каб. 23.

32 коментарі:

  1. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Люба, насамперед виправ граматичні помилки, також доповни зміст (цікаві факти, цитати, вплив подорожі на творчість, причини захоплення т.ін.)

      Видалити
  2. У 1887 Уайльд опублікував оповідання «Кентервільський привид», «Злочин лорда Артура Севіла», «Сфінкс без загадки», «Натурщик-мільйонер», «Портрет пана У. Х.», які й склали збірку його оповідань. Проте ж Уайльд не любив записувати все, що приходило йому на думку, багато розповідей, якими він зачаровував слухачів, так і залишилися ненаписаними.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Добре, але спробуй пошукати по різних джерелах і доповнити коментар до цієї дати.

      Видалити
  3. Цині́зм — нігілістичне ставлення до людської культури та/або відверто зневажливе, зухвале ставлення до загальноприйнятих норм моралі, етики, до кого/чого-небудь, що має загальне визнання, повагу.
    Е́тика - наука, що вивчає мораль.
    Модерні́зм - загальний термін, що використовується для виниклих на початку ХХ століття спроб порвати з художніми традиціями ХІХ століття; заснований на концепції домінування форми на противагу змісту. В образотворчому мистецтві прямими представниками є абстракціоністи; у літературі — письменники, що експериментують з альтернативними формами оповіді; у музиці — традиційне поняття ключа було замінене на атональність; в архітектурі — центральними концепціями виступають функціоналізм і відсутність декоративності.
    Культ - шанування, поклоніння.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дуже швидка відповідь, але дане трактування поняття "модернізм" стосується мистецтва, ми ж говоримо про модернізм у літературі (вужче значення). Зверни увагу також на доступність формулювання терміну.

      Видалити
  4. 1895 рік – пік слави і водночас падіння Уайльда. Десь з 1891 року його постійним супутником стов лорд Альфред Дуглас. Батько Альфреда , маркіз Квінсберрі , переслідував писменника , звинувачуючи його в розбещенні сина . Уайльд порушив проти маркіза кримінальну справу , але невдовзі сам постав перед судом і програв процес. Його було засуджено на два роки , оголошено банкрутом , позбавлено батьківських прав і віддано на глум натовпу.

    ВідповістиВидалити
  5. "Люди всегда разрушают то, что любят сильнее всего..."
    О. Уальд

    ВідповістиВидалити
  6. 16 жовтня 1854 у сім'ї окуліста Вільяма Уайльда і письменниці Джейн Франциско народився маленький Оскар Фінгал О'Флаерті Віллс Уайльд.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Відповідь вірна, але завдання ПРОКОМЕНТУВАТИ, тобто спробувати "оживити" цифри (можливо, про родину, сімейні традиції, атмосферу, в якій ріс Уайльд, характер майбутнього письменника т.ін)

      Видалити
  7. Відповіді
    1. Будь ласка, зареєструйся під власним прізвищем, такі умови. Щодо відповіді, прочитай мій коментар до відповіді Антона.

      Видалити
  8. "Только пустые люди знают себя." О. Уальд.
    До уваги учнів свого класу я хотіла б запропонувати цей афоризм Оскара Уальда. На мою думку, він дійсно вартий уваги! На сьогодні самопізнання та саморозвиток людини - найважливіша ціль в її житті. Ця думка письменника привернула мою увагу і змусила задуматись про те, чи справді кожна людина знає саму себе докорінно і як їй вдається це зробити. З самого дитинства, людина, як губка, вбирає в себе все що її оточує: різні звички, повадки, інформації чи інше. Все це наповнює її, але в більш свідомому віці, людина починає розрізняти корисну інформацію від непотрібної і фільтрує все своє навколишнє середовище, залишаючи в собі лиш потрібні та важливі якості. Тепер перед нею стоїть вибір: розвиватись далі, читаючи книги, займаючись улюбленою справою, дізнаючись нові факти,тим самим даючи своєму мозкові "інформаційну їжу", чи навпаки, залишити себе таким, який він є. Але, не кожна людина може зрозуміти, що "така яка вона є" на даному етапі, це лише оболонка для більш духовного наповнення, простіше сказати, просто пустушка. Пізніше, у зрілому віці людина намагається проаналізувати себе, зрозуміти, чого вона досягла, хто вона взагалі і що мусить робити далі, але що вона може в собі знайти, якщо перестала розвиватися, отримавши лише базові навички для виживання, навіть не для життя? Ця людина починає вихвалятися, що знає себе і може повністю передбачити свою поведінку в якійсь конкретній ситуації. Так, звісно може, адже її поведінка буде базуватися, на закладених в ній безумовних рефлексах, або ж по-іншому, інстинктах. Я вважаю, що при будь-яких обставинах, я би не спілкувалася зх такою людиною, адже вона нічого корисного не може дати ні мені, ні взагалі світу. Інша справа, людина, яка продовжувала розвивати себе, своє бачення та думки впродовж років. Вона, має свою власну точку зору, власне бачення щодо певних речей навколо неї і, на відміну від "пустої" людини, може подивитись на будь-яку ситуацію з двох, чи більше сторін, охарактеризувати кожну і вибрати правильний шлях, що допоможе їй повністю без, або з малими втратами пережити цю проблему. Весь досвід, що скопився в людині за весь час її розвитку, допоможе їй в цьому і людина матиме інформаційну опору, знову ж таки, на відміну від "пустої". Саме так, в зрілому,дорослому віці, така людина, починає аналізувати себе і розуміє, що так легко їй зробити це не вдасться, адже потрібно буде знову перебрати в собі весь досвід і все що вона пережила, все чим вона заповнила себе. Саме тому, на мою думку, навіть найрозумніший філософ усьому світі, галактиці чи що існує на теренах усього космічного простору, не зможе розповісти про себе все, адже він сам цього не знає.

    ВідповістиВидалити
  9. Уайльд вивчав класичну літературу в коледжі Святої Трійці в Дубліні, після чого отримав стипендію на навчання в Оксфордському університеті (Магдален коледж). Закінчив Оксфорд в 1878 р. з відзнакою, і там же отримав престижну премію Ньюдігейт за віршований твір «Равенна» (Равенна, 1878). В університетські роки Уайльд був відомий своєю екстравагантною способом життя і прогресивними переконаннями, був прихильником естетизму, через що отримав погану репутацію.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Віка, поясни, будь ласка, фразу "був прихильником естетизму, через що отримав погану репутацію". Не зрозуміло, наприклад, що для оточення Уайльда означає "погана репутація"... або до чого в цій ситуації естетизм?

      Видалити
  10. "Влюбленность начинается с того, что человек обманывает себя, а кончается тем, что он обманывает другого."
    О, Уайльд

    ВідповістиВидалити
  11. 1890 року виходить єдиний роман, що приніс Уайльду успіх,— «Портрет Доріана Грея».

    ВідповістиВидалити
  12. В жизни нет ничего сложного. Это мы сложны. Жизнь — простая штука, и в ней что проще, тем правильнее.
    О. Уайльд

    ВідповістиВидалити
  13. Імпресіонізм

    Художній напрям, заснований на принципі безпосередньої фіксації вражень, спостережень, співпереживань. Сформувався у Франції в другій половині XIX ст., насамперед у малярстві. Визначення походить від назви картини Клода Моне «Враження. Схід сонця» («Impression. Soleil levant», 1873). Наприкінці XIX ст. імпресіонізм поширився в європейському письменстві. Засновниками літературного імпресіонізму вважаються брати Ґонкури. Виявився він також у творчості Ґі де Мопассана, М. Пруста, К. Гамсуна, О. Уайльда

    Символізм
    Одна зі стильових течій модернізму, що виникла у Франції в 70-х pp. XIX ст., а в українській літературі поширилася на початку XX ст. Основною рисою символізму є те, що конкретний художній образ перетворюється на багатозначний символ.

    Теоретиком символізму вважається Ш. Бодлер. Він висунув теорію «системи відповідностей», за якою всі предмети і явища, всі чуття і почуття невидимо зв'язані в одну невиразну, містичну цілість. Завдання митця — побачити ці зв'язки, розплутати їх, показати таємничу залежність усього на світі. У 1880—90-х pp. у Франції з'являється ряд послідовників Бодлера — символістів. Найталановитіші його продовжувачі — П. Верлен, А. Рембо, C. Малларме. Символізм поширювався також в Італії (Г. д'Аннунціо), Бельгії (Е. Верхарн, М. Метерлінк), Німеччині (С. Георге, Ф. Ніцше), Англії (О. Уайльд), Польщі (М., С. Пшибишевський, К. Пшерва-Тетмаєр), Росії (Д. Мережковський, О. Блок, А. Бєлий, В. Іванов).

    Естетизм
    Естети́зм — (з грецької «почуттєвий, здатний відчувати») — підхід до творчої діяльності, зокрема мистецтва, як до предмета витонченої насолоди. Виник у XIX ст. Типовий прояв — теорія «мистецтво для мистецтва».Найяскравішим представником естетизму став Оскар Уайльд, який вважав, що мистецтво живе своїм життям незалежно від дійсності і тому перебуває в опозиції до свого часу, що життя наслідує мистецтво, а не навпаки, що «немає книжок моральних або аморальних, є книжки добре написані або погано написані»

    Гедонізм
    філософський напрям етики, який вважає радість від фізичного задоволення вищим благом і умовою щастя у житті. Поняття гедонізму (у визначенні Епікура) використовується для опису матеріально орієнтованого, корисливого погляду на життя.

    ВідповістиВидалити
  14. 29 травня 1884 року Оскар Уайльд одружився з Констанцією Ллольд і мав двох синів.
    З Америки Уайльд повертається до Ірландії, де теж читає лекції в Дублінському університеті. Саме тут, у Дубліні, він познайомився з Констанцією Ллойд, яка стала його дружиною. Скромна серйозна дівчина, донька адвоката, побачила в Уайльді казкового принца і закохалася в нього без пам’яті. Перші роки сімейного життя були щасливими: Оскар ніжно й віддано кохав свою дружину. У подружжя народилося двоє синів — Сиріл та Вів’єн. Саме для них Уайльд вигадує казки. Пізніше він записав їх і видав два збірники казок — «Щасливий принц та інші казки» (1888), «Гранатовий будиночок» (1891).

    ВідповістиВидалити
  15. Истинная любовь прощает все преступления, кроме преступления против любви
    О.Уайльд

    ВідповістиВидалити
  16. У житті можливі тільки дві трагедії: перша - отримати те, про що мрієш, друга - не отримати.
    Оскар Уальд

    ВідповістиВидалити
  17. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Такая краткость вовсе не сестра таланта....
      Відповіді кожного учасника - це матеріал колективного дослідження, для зручності обробки перейди на мову.

      Видалити
  18. Для Уайльда-студента, якій захоплювався літературою и мистецтвом Греції та Риму, пам'ятними віявіліся Дві Його поїздкі. 1875 року ВІН прібув до Італії, де відвідав Мілан, Турін, Флоренцію, Верону, Венецію, Ра-венну, Рим ... За Смерті батька (1876 р.) Вайльд разом Із професором Мехаффі, президентом Академії наук Ірландії, здійснів подорож до Греції. Смороду НЕ омінулі там жодних музею, жодної історічної пам'ятки.

    ВідповістиВидалити
  19. 1887 побачила світ його пародія на готичні романи «Кентервільський привид» , того самого року він став редактором журналу «Світ жінки». Незабаром були опубліковані перша збірка казок Уайльда «Щасливий принц та інші історії» , есе «Перо , олівець і отрута» й «Занепад брехні»

    ВідповістиВидалити
  20. Починаючи з 1864 р. він навчався в коледжі Портера в Енніскілені, за 150 кілометрів на північний захід від Дубліна. Сильний і рухливий, він, однак, уникав спортивних змагань і крикету, багато читав, а згодом палко захопився Давньою Грецією. Це захоплення проніс через усе життя. Посівши перше місце з грецької мови, Оскар здобув право на стипендію в Трініті-коледжі в Дубліні. Навчання в Трініті було позначене для нього цілою низкою успіхів, вершиною яких стало присудження йому однієї з найпрестижніших нагород – золотої медалі Берклі.

    ВідповістиВидалити
  21. Эгоизм — это не значит жить так, как хочешь, это требование к другим жить так, как вы этого хотите.
    Оскард Уальд вважав, що не треба відокремлюватися від усьго світу щоб стати вище і краще, треба пройти через цей світ і кожного заставити вірити в те що ти вище і краще за них. Егоізм це не байдужість, а виззнання себе кращим.

    ВідповістиВидалити
  22. Это ужасно тяжелая работа — ничего не делать.
    Оскар Уайльд.
    На мою думку, письменник хотів сказати, що нічого взагалі не роблячи, можна втратити особистість. Людина не може нічого не робити, вона постійно буде шукати чим себе зайняти, це закладено в нас. Неробство - великий тягар, бо змушує йти нас проти своєї природи. Фактично, людина сама себе наказує, руйнуючи свою особистість. Не дарма кажуть:"Життя - це рух"

    ВідповістиВидалити
  23. Отже, перше завдання - прокоментувати дату:
    1854 р - Жуковський Антон
    1864 р - Стародубцев Віталій
    1875 р - Перєвєрзєва Любов
    1878 р - Романько Вікторія
    1882 р - Цикало Анастасія
    1883 р - Гаазе Олексій
    29 травня 1884 р - Застрижна Юлія
    1887 р - Марковець Ганна
    1890 р - Рябенко Ганна
    1891 р - Садило Влада
    1895 р - Лібман Валерія
    1898 р - Лєхман Данило
    Матеріали публікуйте до 14 березня.
    Друге завдання - теорія літератури: пояснити значення термінів
    Імпресіонізм, Символізм, Естетизм, Гедонізм - Варварова Ганна
    Цинізм, Етика, Культ, Модернізм - Кравченко Богдан
    Матеріали публікуйте до 15 березня.
    Третє завдання для "вільних художників" - запропонувати для обговорення афоризм О.Уайльда (+ власний коментар)
    Матеріали публікуйте до 16 березня.
    "Будь собою, інші ролі вже зайняті" Оскар Уайльд.

    ВідповістиВидалити