пʼятницю, 14 березня 2014 р.

До уваги учнів 10Б класу

Перед вивченням роману Е.Золя "Кар'єра Ругонів" пропоную тему для обговорення.
Здавна за словом "кар'єризм" закріпилося негативне значення. Як ви вважаєте, "кар'єра" - це добре чи погано?  

23 коментарі:

  1. Однозначної відповіді на це запитання дати не можна.Все залежить від випадку.Якщо людина займаеться улюбленою справою, може поеднувати роботу і родину, то це добре. Кар'єризм - це дорога по головах інших до своєї мети (яка стосується кар'єри).

    ВідповістиВидалити
  2. Взагалі, поняття "кар'єризм" та "кар'єра" різні. І я не вважаю, що кар'єра це погано, а навіть навпаки. Кар'єра, на мою думку, це коли в тебе вдало виходить шлях до успіху та вдосконалення не тільки свого, а також життя інших людей. А щодо кар'єризму, то тут вже більш негативне враження. Адже кар'єризм значиться, як перебільшена любов до грошей та до успіху,а для когось кар'єра стає сенсом життя та і саме поняття є більш егоїстичним. Я вважаю, що завжди треба знати міру і адекватно ставитись до успіху та до грошей. А також не забувати про справжні цінності життя.

    ВідповістиВидалити
  3. Кар'єра - це просування по службі. І якщо людина працьовита, розумна, ініціативна, то що ж поганого в тому, що вона просувається «службовими сходами»? Інша справа, коли людина досягає високої посади не за допомогою своїх здібностей і старання, а через обман, інтриги, навіть злочини.

    ВідповістиВидалити
  4. А спробуйте спочатку зіставити лексичне значення цих слів, раптом горизонти розширяться...

    ВідповістиВидалити
  5. Звісно, кар'єра має велике значення в житті людини. Але, на мою думку, вона не повинна займати перше місце, бо є речі цінніше.

    ВідповістиВидалити
  6. Розмірковуючи, я прийшла до висновку, що не можна підпорядковувати все життя кар'єрі, так загубиться її радість. Цікаво, але, прийшовши до цього висновку, я почала серйозно думати про майбутню професію і кар'єру. Чому так? Я не хочу бути кар'єристкою і рватися «по службовій драбині» будь-якою ціною. Не бачу в цьому сенсу.

    Але я усвідомила і важливість кар'єри. Успіхи на роботі дають можливості для цікавого життя. Це матеріальна забезпеченість, можливість подорожувати, побачити світ, спілкуватися з непересічними людьми. Це і повага серед професіоналів. Я хочу реалізувати свої здібності і таланти, відчувати важливість своєї справи, а не займатися все життя чим доведеться.

    ВідповістиВидалити
  7. На мою думку, "кар'єра" це не погано, адже так людина розвивається, будує та реалізує своє життя. Інша справа "кар'єризм". Одразу в мене виникують асоціації жадібної, меркантильної людини, яка стурбована своїми грошима. Треба відчувати цю грань і вирізняти для себе терміни "кар'єра" і "кар'єризм".

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Виходить, у такому важливому питанні ми спираємось на відчуття, а чи є більш конкретне місце цієї грані?

      Видалити
  8. В цьому питанні я згодна з Мариною. Дійсно, будувати своє майбутнє, бути відданим своїй справі, відноситись до неї відповідально - добре. Але коли ось жага піднятися по кар"єрній сходинці стає понад усе, то, все ж, руйнуються якісь духовні принципи та цінності. У наш час, щоб бути кар"єристом треба багато через що переступити, а точніше, через свої моральні принципи.

    Кар"єра, особисто для мене, не є цінністю понад усе. Треба берегти в собі людину,а не ставати машиною, яка чітко і безперебійно виконує те, що від неї вимагається. Людина повинна мати в собі життя, хоч і сьогодні це не так то й просто... Творчість - ось те, що потрібно для життя. І мсаме ідея, а не кар"єра повинна займати визнане місце в житті.

    ВідповістиВидалити
  9. Кар'є́ра (італ. carriera — дія, життєвий шлях, поприще, від лат. carrus — віз, візок) — швидке й успішне просування по службовій, суспільній, науковій та іншій діяльності, досягнення популярності, вигоди, рід діяльності. Це звісно добре , це означаэ людина розвиваеться . Бо люди народирлися не для того щоб існувати ,а жити . Тобто людина живе , розвивається, чомусь навчаеться новому , пізнає світ . Це і означає слова кар'эра . А " Кар'єризм" - це гонитьба за своїми успіхами . Тобто досягти цього любим шляхом.

    ВідповістиВидалити
  10. Для того, щоб співставити ці поняття, я вважаю, треба спочатку розібрати самі визначення.
    Кар'єра — швидке й успішне просування по службовій, суспільній, науковій та іншій діяльності, досягнення популярності, вигоди, рід діяльності. Кар'єризм — гонитва за особистим успіхом у службовій та іншій діяльності через честолюбство чи з корисливих мотивів на шкоду суспільним інтересам.

    З самих визначень ми бачимо, що якщо ми говоримо про кар'єру, то не виникає сумніву, що людина успішна і працює над досягненням своєї мети. Що ж стосується кар'єризму, то в уяві постає людина, яка зациклена на тому, щоб зайняти певне положення в суспільстві. Іноді здається, що такій людині окрім кар'єри не потрібні ні родина, ні якісь духовні надбання.

    Якщо ж говорити чи добре, чи погане саме кар'єризм, то тут зрозуміло, що погане, адже для щасливого життя необхідне не лише матеріальне благополуччя, а ще й духовне.

    ВідповістиВидалити
  11. Я вважаю, що кар’єра та кар'єризм різні за своїм лексичним значенням. Кар'єризм - це погоня за особистими успіхами, переслідування власних цілей . А кар’єра, це успішне прямування до самовдоскналення та саморозвитку. І як на мене, кар’єра не погане явище. Адже бажання самореалізуватися і жадання бути на висоті погано тільки тоді, коли людина забуває про справжні цінності та про високі людські якості.

    ВідповістиВидалити
  12. Кар'єризм – перегони за посадовим просуванням по службі, за успіхом у професійній діяльності з метою досягнення особистого й сімейного благополуччя.
    Кар'эра - швидке й успішне просування по службовій, суспільній, науковій та іншій діяльності.

    Тому, кар'єра - це дуже навіть добре! Людина повинна поступово підійматися по кар'єрним сходам, при цьому не забуваючи про своїх рідних і все інше, що її оточує. Але, коли людина біжить по головам своїх колег, то це в кінці кінців може негативно для неї обернутися. Вона залишиться без сім'ї і друзів, за те з кар'єрою. Але що вона матиме окрім цих високих досягнень?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Виходить так, що швидкий професійний успіх - кар'єризм, а повільний - кар'єра?

      Видалити
  13. Кар'єра - це професійний шлях до успіху. Кар'єризм - гонитва за особистим успіхом у службовій та іншій діяльності через честолюбство чи з корисливих мотивів на шкоду суспільним інтересам. Кар'єра допомагає розвиватися, розвивати свої навички. Кар'єризм - це просто гонитва за черговою посадою, за грошима, і про розвиток можна і не говорити. На мою думку, це різні поняття, і ії треба чітко відрізняти.

    Козленкова Аня. (вона просто не змогла зайти на свою сторінку)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Розвиток професійних навичок сприяє черговій посаді (зазвичай), отже, аргументи протирічні....

      Видалити